Förbundsordning

För kommunalförbund ska det finnas en förbundsordning med bestämmelser om förbundet. I kommunallagen finns bestämmelser om kommunalförbund och vad som ska ingå i en förbundsordning. I Sydarkiveras förbundsordning beskrivs bland annat ändamålet med förbundets verksamhet, styrelseformen, hur ledamöter och ersättare ska utses, fördelning av kostnader, samråd, budgetprocess med mera. Förbundsordningen fastställs av förbundsmedlemmarnas fullmäktige.

Sydarkiveras förbundsordning har fastsällts av följande förbundsmedlemmar:

  • Alvesta kommun
  • Karlshamns kommun
  • Lessebo kommun
  • Ljungby kommun
  • Markaryds kommun
  • Ronneby kommun
  • Tingsryds kommun
  • Växjö kommun
  • Älmhults kommun
  • Region Blekinge

Förbundsordningen för kommunalförbundet Sydarkivera kan du hämta via länken:

Förbundsordning Sydarkivera

Bakgrunden till att Sydarkivera har organiserats som ett kommunalförbund är att en utgångspunkt har varit möjligheten att överta arkivmyndighetsfunktioner. De arkivmyndighetsfunktioner som är aktuella är framförallt ansvar för överlämnade elektroniska arkiv och tillsyn över hur förbundsmedlemmarna sköter sina arkiv i den dagliga verksamheten. Bestämmelser om arkivmyndighet finns i arkivlagen. Är du intresserad av att läsa mer om bakgrunden så finns dokumentet Verksamhetsbeskrivning gemensam arkivorganisation – beslutsunderlag till Avsiktsföklaring.

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.