Besök hos Lessebo och Älmhult

Under februari och mars besöker Magdalena och Elin förbundsmedlemmarna för att informera om Sydarkiveras versamhet. Vi genomför också en fördjupad nulägesanalys när det gäller arkiv- och dokumenthantering. Syftet är att ta reda på mer i detalj vad de olika kommunerna har för behov och önskemål. Underlaget som samlas in kommer att användas för att planera verksamheten.

I veckan har vi påbörjat de planerade besöken. Magdalena och Elin har varit hos Lessebo kommun (8 059 invånare) måndagen den 2 februri och hos Älmhults kommun (15 759 invånare) tisdagen den 3 februari. Besöken har gett en bra bild av nuläget hos de båda kommunerna. Det finns både olikheter och gemensamma behov. Bland annat har vi hittat ett verksamhetssystem till som vi behöver titta på i samband med en utredning som startats för att undersöka möjligheten att bevara information digitalt från ”gamla journalsystem”. Förnyade styrande dokument när det gäller arkiv och dokumenthantering behövs i båda kommunerna och utbildningar inom området efterfrågas också. En analys kommer i rapporten som beräknas vara klar i april.

Vid besöken går vi igenom ett frågeformulär med olika frågor om hur arkivorganisationen ser ut idag, rutiner för registrering och arkivering, om nya upphandlingar av verksamhetssystem är på gång med mera. Frågeformuläret har tagits fram under konceptstudien tillsammans med andra e-arkivprojekt i regionen. Det är i sort sett samma frågor som vid en arkivinspektion, men syftet är att få en bild av läget i kommunerna som underlag för planering av verksamheten under de kommande åren.

Tjugosjö, fotograf: Jennie Lind
Lessebo kommun, Tjugosjö, fotograf Jennie Lind
Fotografi från Lessebo
Lessebo kommun, Linneor, fotograf: Jennie Lind

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.