Rapport kommunbesök

Under februari och mars besökte Magdalena och Elin alla Sydarkiveras förbundsmedlemmar. I samband med besöken informerade vi om Sydarkiveras verksamhet och ställde frågor om arkiv och dokumenthantering. Syftet
var att få ett underlag för planering inför de kommande åren och kännedom om aktuell status hos förbundsmedlemmarna. Resultatet blev en rapport med en fördjupad nulägesanalys.

Det som tydligt framkom vid besöken var att det finns goda möjligheter att utbyta erfarenheter och dra nytta av det som redan är gjort hos förbundsmedlemmarna. Vid varje besök hittade vi bra exempel när det gäller arkiv och dokumenthantering. Sydarkivera kan bidra med stödja förbundsmedlemmarna och samordna arbetet med arkiv och dokumenthantering.

Ett antal gemensamma utmaningar identifierades:

  • Gemensamma kommunikationsplattformar för personal, elever och föräldrar inom skolan teknik där såväl allmänna som privata handlingar hanteras.
  • Hantering av olika typer av teknisk dokumentation (kartor, ritningar, anläggningshandlingar mm) med långvarig aktualitet i verksamheten.
  • Datavolymerna som ökar explosionsartat på kommunernas lagringsytor för digitala foton och dokument.
  • Att möta e‐förvaltningens växande behov av att dela information och analysera och visualisera data, utan att den personliga integriteten eller rättssäkerheten äventyras.

Mål och inriktning för verksamheten som beslutats stämmer väl överens med förbundsmedlemmarnas behov. Besöken har gett ett bra underlag för verksamhetsplaneringen för de kommande åren.

Under den fördjupade förstudien identifierades ett större behov av hjälp med de befintliga pappersarkiven än vad som framkommit under den översiktliga nulägesanalysen. Idéer när det gäller möjliga anslutande tjänster och tilläggstjänster redovisas i rapporten.

Rapport från fördjupad nulägesanalys 2015-06-01 (Pdf)

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.