Fördjupningsdag om FGS 25 maj

Sydarkivera deltar tillsammans med Riksarkivets FGS-funktion på en fördjupningsdag om FGS i samband med Offentliga rummet i Malmö.

Om seminariet

Intresset för förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS:er) ökar hela tiden. Det är många frågor och funderingar som inkommer till oss som arbetar med att utveckla, förvalta eller implementera FGS:er. Syftet med fördjupningsdagen är dels att fånga upp dessa frågor, dels att diskutera den framtida utveckling av FGS:er med alla som är intresserade av att fördjupa sig i ämnet.

Under fördjupningsdagens seminarium kommer det att finnas möjlighet att ställa frågor direkt till representanter från FGS-funktionen vid Riksarkivet samt kommunalförbundet Sydarkivera.

Vad är FGS:er?

FGS är ett öppet utbytesformat som är specificerat och dokumenterat i enlighet med FGS-funktionens vägledningar och principer. Utbytesformatet är realiserat i XML. För att kontrollera att XML dokument uppfyller kraven i specifikationen används XML-scheman. De beskriver krav på märkning och paketering av information vid överföring mellan olika system och från verksamhetssystem till e-arkiv. De kan även användas som underlag för utveckling av e-arkivtjänster. FGS:er är en viktig del för att strukturera data för överföring av olika informationstyper. Arbetet med att ta fram nya FGS:er utförs av de som ser behovet, beskriver nyttan, är sakkunniga på området och som har kännedom om befintliga standarder. Framtagna FGS:er beslutas av Riksarkivarien och förvaltas av FGS-funktionen vid Riksarkivet.

Seminarieledare

Karin Bredenberg, Riksarkivet

Karin arbetar som funktionsansvarig för FGS-funktionen vid Riksarkivet och är även medlem i flera av de standardiseringsgrupper som finns för utbytesformat inom det berörda området. Hennes utbildningsbakgrund består av två ingenjörsutbildningar och hon har arbetat i 10 år med arkivfrågor och standardisering.

Elin Jonsson, Sydarkivera

Elin arbetar som bevarandestrateg på det nystartade kommunalförbundet Sydarkivera. Hon har en humanistisk utbildning i grunden och har arbetat i 15 år med arkiv, dokumenthanterings och systemförvaltningsfrågor. Detta under senare år framförallt i olika samverkansprojekt kring e-arkiv och digitalt bevarande.

Anmälan

Anmäl dig till fördjupningsdagen via Offentliga rummets webbplats.

http://www.offentligarummet.se/

Kontaktuppgifter och detaljerat program finns att hämta här:

Fördjupningsdag om FGS

FGS

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.