Rapport från Pericles workshop

Den 22 september var det en workshop i Göteborg där verktyg som tagits fram inom ramen för EU-projektet PERICLES presenterades http://pericles-project.eu/.  Forskare vid högskolan i Borås har deltagit i det 4-åriga projektet. Målet med projektet är att möta utmaningarna att hålla digitalt innehåll åtkomligt i en miljö som ständigt förändras. Framförallt har projektet ägnat sig åt digitala konstverk och andra digitala media från samlingar och arkiv hos konstmuseerna Tate samt forskningsdata från europeiska rymdorganisationen. Pericles står för Promoting and Enhancing Reuse of Information throughout the Content Lifecycle taking account of Evolving Semantics.

Sydarkivera deltog för att titta på om några av verktygen kan komma att bli intressanta för bevarandeplattformen eller test i labb. Mattias, som är systemadministratör hos oss, var med på workshopen och berättar i  det här inlägget lite mer om ett par av de verktyg som presenterades.

pericles_4
Bilden har vi lånat från http://www.pericles-project.eu/

Ett av de verktyg som presenterades kan användas för att analysera termer i metadata över olika tidsperioder. Syftet är att utröna och varna om olika fraser riskerar att bli omoderna eller att det förekommer inkonsekvensproblem i arkivinformationen på grund av till exempel dåligt bestämda policies. I fallet med Tate så användes termen computer generated i början väldigt mycket. Men ordet har glidit isär till flera andra med tiden och nästan försvunnit i sin grundform i beskrivningarna. Forskarna använder uttryck som semantic drift för att beskriva fenomenet. Genom att analysera hur olika uttryck används i gången tid så kan man analysera, och med hjälp av verktyget se, vilka uttryck som riskerar att försvinna inför framtiden. Detta för att kunna vidta olika åtgärder för att upprätthålla sökbarhet till exempel. Verktyget skulle kunna användas för att skapa översikt över brister i medlemmars sätt att registrera till exempel ärenden och dokument i sina system över tid.

Ett annat verktyg som presenterades på workshopen kan användas för att analysera filformat, som till exempel olika typer av mediafiler. Filformaten kan med verktyget mappas mot olika spelare som kan spela dem, operativsystem, codecs, hårdvarukrav och så vidare. Sen kan man med en simulation se vad som händer om delar av systemet för att läsa filerna skulle falla bort. Detta presenteras i en grafisk karta som visar vad som skulle fallera och vilka alternativ som fortfarande skulle fungera.

Verktygen är licensierade som öppen källkod och byggda med programspråket Java. De kommer inom ett par månader att publiceras via portalen Preserveware – A Digital Preservation Hub. Tanken är att webbplatsen ska bli ett community-centrum för bevarandeprogramvara.

http://preserveware.eu/

Preserveware

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.