Dataskyddsombud (DPO) som anslutande tjänst

Sydarkivera har tillsammans med förbundsmedlemmarna arbetat för att skapa en gemensam organisation för dataskyddsombud. Det är en anslutande tjänst som avtalas och finansieras separat från verksamheten i övrigt.

Dataskyddsförordningen (GDPR) innehåller regler om hur man får behandla personuppgifter. Förordningen börjar gälla den 25 maj 2018 och ersätter den nuvarande personuppgiftslagen (PuL). Läs mer om dataskyddsförordningen på Datainspektionens webbplats.

Enligt förordningen är det obligatoriskt för vissa personuppgiftsansvariga att utnämna ett dataskyddsombud. Så kommer vara fallet för alla offentliga myndigheter. Inom en kommun är varje nämnd och styrelse personuppgiftsansvarig.

Sydarkivera har blivit tillfrågad av sina medlemsorganisationer om möjligheten att erbjuda dataskyddsombud som anslutande tjänst. Denna tjänst finns nu framarbetad och erbjuds nu till medlemsorganisationerna. Erbjudande gäller även för de bolag och kommunalförbund som finns inom våra förbundsmedlemmars organisationer.

Utformandet av tjänsten har arbetats fram genom en utredning och därefter en mindre remissomgång samt förankring och beslut av Sydarkiveras förbundsstyrelse.

Även om Sydarkivera tillhandahåller gemensamt dataskyddsombud behöver det finnas en lokal organisation hos varje förbundsmedlem. Den lokala organisationen ska kunna bedriva ett aktivt dataskyddsarbete som inte leds av dataskyddsombudet (DPO).

Den lokala organisationen behöver utgå från sina förutsättningar och behov.

Har du frågor om tjänsten, kontakta Mats Porskelv, förbundschef.

Kontaktuppgifter: Mats Porsklev

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.