Forum för dataskydd

Sydarkiveras dataskyddsteam är medlemmar i ett nätverk som heter Forum för dataskydd och har deltagit på träff om gallring i praktiken.

Nätverket Forum för dataskydd består av medlemmar från både privata organisationer och offentliga myndigheter i hela Sverige. I nätverket tar man upp frågor kring den nya dataskyddsförordningen och har också träffar där man diskuterar specifika frågor.

Den 11 april 2019 bjöd nätverket in till en träff i Göteborg om Gallring i praktiken. Dagen handlade om hur hur man ska ta bort information från verksamhetssystem och andra it-stöd . Anders Danielsson och Magdalena Nordin åkte på nätverksträffen. Ett globalt medicintekniskt företag började att berätta hur de arbetar för att ta bort personuppgifter när de inte längre behövs hos dem. Magdalena Nordin berättade hur det fungerar med gallring hos offentliga myndigheter.

Träffen var givande och visade att både myndigheter och privata organisationer samma svårigheter som de försöker lösa. Detta trots delvis olika förutsättningar på grund av lagstiftningen. Deltagarna konstaterade att det finns ingen magisk knapp i verksamhetssystem och it-stöd som enkelt kan radera information. Gallring och radering är en i hög grad manuell hantering. Ostrukturerad information är det som deltagarna såg var det svåraste att hitta en lösning på. Hur ska man få medarbetare att hantera information på rätt sätt och inte spara information på platser där man inte ska spara den?

Det var en givande nätverksträff där vi på Sydarkivera fick nya kontakter och idéer till hur man kan hantera dataskydd framöver. Detta kommer till nytta i den anslutande tjänsten Gemensamt dataskyddsombud och i arbetet med råd och stöd till förbundsmedlemmarna!

Med hälsningar från

Magdalena Nordin och Anders Danielsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.